Çevre, sürdürülebilirlik ve doğa üzerine önemli günler nelerdir

Çevre, sürdürülebilirlik ve doğa üzerine dünya çapındaki önemli günler şu şekildedir:

  1. Dünya Günü (22 Nisan): Dünya Günü, çevre bilincini artırmak ve çevrenin korunmasına desteği göstermek için küresel olarak kutlanmaktadır. İklim değişikliği, kirlilik, ormansızlaşma ve nesli tükenmekte olan türler gibi çeşitli konulara odaklanır.
  2. Dünya Çevre Günü (5 Haziran): Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Dünya Çevre Günü, çevremizin korunması için farkındalığı ve eylemi teşvik etmek amacıyla dünya çapında kutlanmaktadır. Her yıl, acil çevresel kaygıları ele almak için farklı bir tema seçilmektedir.(instagram)
  3. Dünya Su Günü (22 Mart): Bu gün tatlı suyun önemini vurgular ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini savunur. Suyla ilgili sorunlar ve herkes için temiz suya erişim ihtiyacı hakkında farkındalık yaratır.
  4. Dünya Okyanuslar Günü (8 Haziran): Dünya Okyanuslar Günü, okyanusların önemini vurgular ve onların korunmasını teşvik eder. Kirlilik, aşırı avlanma ve iklim değişikliği gibi okyanuslarımızın karşı karşıya olduğu tehditler hakkında farkındalık yaratır ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik eder.(instagram)
  5. Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü, (17 Haziran): Söz konusu gün dünya çapında yanlış tarım, kontrolsüz sulama ve kentleşme uygulamalarıyla yıpranan dünyamıza ve toprağımıza sahip çıkma günüdür.
  6. Uluslararası Orman Günü (21 Mart): Bu gün, ormanların ve ağaçların çevre ve insan refahı için önemi konusunda farkındalık yaratmaktadır. Sürdürülebilir orman yönetimini, koruma çabalarını ve ormanların iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolünü teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
  7. Dünya Toprak Günü(5 Aralık): Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Dünya sağlık örgütünün (FAO) 2002 yılında ilan ettiği ve o tarihten beri kutlanan #5Aralık Dünya Toprak günü çevre ve gıda sürdürülebilirliğinin değerlendirildiği ve farkındalığın arttırıldığı bir gün olarak her yıl anılmaktadır. (instagram)

Bunlar sadece birkaç örnek ve yıl boyunca çevreye, sürdürülebilirliğe ve doğaya adanmış daha birçok etkinlik ve gün var. Bu törenler farkındalık yaratmayı, eyleme ilham vermeyi ve bireyleri, toplulukları ve hükümetleri gezegenimizi korumaya ve muhafaza etmeye teşvik etmeyi amaçlar.


8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü;

Kirlilik, aşırı avlanma ve iklim değişikliği gibi okyanuslarımızın karşı karşıya olduğu tehditler hakkında farkındalığı arttırma ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik etme günüdür

OKYANUSLARIN ONEMİ…

Okyanuslar ve denizlerimiz kürsel ısınmayla mücadele de önemli bir aracımızdır. Ayrıca okyanuslar büyük bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapmakta ve miyonlarca insana geçim kaynağı olmaktadır.

Bu yüzden okyanuslarımızı ve denizlerimizi korumalı, plastik ve kimyasalların azaltıp suların kirlenmesine engel olacak aksiyonları almalıyız. #plastikkirliliği

#8haziran
#okyanus#okyanusgünü #deni̇z#su#iklim


15 Mayıs İklim Günü

İklim değişikliği, kutuplardaki buzulların erimesiyle sınırlı bir durum değil, bütün yaşamımızı, tarımı, su kaynaklarımızı ve geleceğimizi tehtid eden bir

Unutmayın, 15 Mayıs iklim günü; doğaya verdiğimiz zararları hatırlamak ve harekete geçmek için önemli bir gündür.


5 Aralık Dünya Toprak Günü

Daha Temiz, daha yeşil ve sürekli yenilenen bir dünya için hep birlikte topraklarımız için harekete geçmenin tam zamanı…


17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü

Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü UNEP- Birleşmiş Millet Çevre Programı tarafından ilan edilen global anlamda mücadele ve eylem günüdür. Aşağıda Çölleşme ve Kuraklıkla belli başlıca mücadele yöntemlerini sıraladık:

17 HaziranTarımı Sürdürülebilir yapınToprağı KoruyunTozlaşmaya sahip çıkınKentleri doğa ile birleştirin

17 Haziran Dünya Çölleşme ve
Kuraklıkla Mücadele Günü

İklim dirençli bitkiler, yerli tohum ve uygulamaları, kısıtlı pestisit ve az gübre kullanımı toprağı sağlıklı bir şekilde korumaya yardımcı olur

Organik ve toprak dostu çiftçilik, toprak işlemesiz tarım ve akıllı sulama ile topraklarımıza sahip çıkın

Tozlaşma aracıları meyve ve sebze üretimi için olmazsa olmazdır

Çoraklaşmanın başlıca kaynaklarından olan Kentleşmenin negatif etkilerinden korumak için şehirleri doğa ile birleştirin