Yerel Yönetimlerin( Büyükşehirler, belediyeler, diğer Yerel Yönetimlerin )ve Özel Kuruluşların (şirket veya organizasyon) hazırlayabilecekleri İklim eylem planları, ulusal ve yerel düzeyde küresel ısınma beraberinde oluşan iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı azaltım faaliyetlerini ve uyumu sağlayacak stratejilerini ve uygulamak üzere kurumsal kapasitenin ve politikaların iyileştirilmesi süreçlerini içermektedir. Uygulanabilir ve ihtiyaçları karşılayabilen bir İklim eylem planı hazırlama sürecinde gerçekleşmesi beklenen aşamalar aşağıdaki verilmiştir.

Gözlem Çevre Danışmanlık olarak bizlerin hizmetleri hakkın daha ayrıntılı bilgi almak için lütfen 0212 881 63 00 veya 0552 320 78 15 arayınız yada bilgi @ gozlemcevreisg.com.tr adresine mail atınız.
İç ve dış Paydaşların anlaşılma ve rollerin belirlenmesi (Kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, yerel yönetimler ve Sivil Toplum Örgütleri (STK)
Paydaşların belirlenmesi ve ilkim eylem planı hazırlanması sürecine dâhil edilmesi; süreç boyunca kullanılacak mekanizma ve örgütlenme yapısının oluşturulması, paydaşların iklimle mücadelede rollerinin anlaşılması ve anlatılması
İklim değişikliğinden tarafların etkilenme seviyesinin belirlenmesi ve etki analizi
Eylem planın kapsam ve bağlamı doğrultusunda farklı grup ve sınıfların iklim değişikliğinden etkilenme seviyelerinin (tehlike, maruziyet, duyarlılık ve uyum kapasitesi) analizinin yapılması.
Sera gazı emisyonlarının ve kaynaklarının belirlenmesi, izlenmesi, raporlanması ve emisyon azaltımı önlemlerinin saptanması
Sera gazı (karbon emisyonlarının) envanterinin hazırlanması, yerel ve ulusal anlamda sosyal ve çevresel koşulların değerlendirilmesi, iklim eylemlerin ortaya konulmasından oluşan mevcut durum analiz yapılması eylem planının hazırlanması önemi bir aşamadır.
Ölçülebilir, somut ve ulaşılabilir hedeflerin konulması,
İklim Eylem planının uygulamalarının takip etmeyi kolaylaştıracak şekilde somut ve gerçekçi eylemlerin belirlenmesi ve planlanması, İklim Aksiyon planının etki değerlendirme ve ölçme kriterlerinin belirlenmesi, çalışmanın finansal kaynaklarının açıklanması ve eylemlerde risk ve etkiye göre öncelik sıralamasının oluşturulması gerekmektedir.
İklim Eylem İzleme değerlendirmeyi içeren yönetim sisteminin oluşturulması
İklim eylem planını bir yönetim sistemine dönüştürmek için organizasyon yapısının oluşturulması en önemli başlıklardan birisidir. Aksiyonların çeşitliğine ve ağırlığına uygun bir organizasyonel kapasitenin yönetim sistemini desteklemesi şarttır.
Belirlenen iklim eylemlerinin sekronize ve birbirine uyumlu bir şekilde uygulanması, bütün paydaşlarla iş birliği ve ortaklığın sağlanması ve oluşturulan yapılar ve mevcut organizasyon doğrultusunda sorumluluk dağıtımının yapılması ve hedefler içeren eylemlerin uygulamaya konulması gerekmektedir.
Sera gazı emisyonlarının durumunu tespiti ve gidişatının anlaşılması; gerçekleştirilen eylemler sonucunda elde edilen tüm sosyal, finansal ve çevresel kazanımların izlenmesi ve takip edilmesi, uygunsuzların, şikayetlerin tespiti ve olumsuzların giderilmesi yönetim sistemini vazgeçilmezlerindendir.
Ayrıntılı bilgi için 0212 lütfen 0212 881 63 00 veya 0552 320 78 15 arayınız yada bilgi @ gozlemcevreisg.com.tr adresine mail atınız.
#ClimateActionPlan #iklimEylemPlanı #İklimActionPlan