Dünya Bankası Yönetim Kurulu bugün, özsermaye finansmanı ve özel sermayenin harekete geçirilmesi yoluyla firmaların yeşillendirilmesi ve Türkiye’nin sermaye piyasalarında iklim finansmanının genişletilmesi için 155 milyon dolarlık bir krediyi onayladı.

Fonlar, Türkiye Yeşil Fonu’nun (TGF) kısmen aktifleştirilmesinde kullanılacak olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından kanalize edilecek. TGF yeşil ve çevreci şirketlere özsermaye finansmanı sağlayacak. Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilecektir. (Maxis), Türkiye’nin en büyük varlık yönetimi şirketlerinden biri olup, Proje kapsamında Proje Uygulayıcı Kuruluş olarak görev yapmaktadır. Projenin toplam büyüklüğünün, Dünya Bankası kredisine ek olarak fon düzeyinde ve yatırım yapılan kişi düzeyinde toplam 250 milyon ABD doları tutarındaki özel sermayenin harekete geçirilmesiyle 405 milyon ABD dolarına ulaşması bekleniyor.

Proje,

(i) firmaların karbondan arınmasını ve yeşil teknolojilere yatırımlarını,

(ii) bir yeşil fon gösterimi yoluyla Özel Sermaye sektörünün gelişimini,

(iii) finans sektörünün çeşitlendirilmesini ve firmaların uzun vadeli çeşitli kaynaklara erişiminin geliştirilmesini eşzamanlı olarak desteklemeyi amaçlamaktadır. vadeli finansman,

(iv) yüksek kurumsal kaldıracın azaltılması ve

(v) yeşil geçiş ve gelişmiş iklim eylemi için finansmanın hızlandırılması projenin amaçlarındandır.

Dünya Bankası’nın 2022 yılında yayınladığı Ülke İklim Gelişimi Raporu’na göre Türkiye’deki firmaların karbondan arındırmak, iklim değişikliğine uyum sağlamak, Türkiye’nin yeşil dönüşümüne katkıda bulunmak, büyüme potansiyellerini artırmak ve istihdam yaratmak için yeşil teknolojilere yatırım yapması gerekiyor. Enerji sektörü, CO2 emisyonlarının ana yayıcısı olup, bunu imalat sektörü ve tarım izlemektedir. Türkiye’nin hedeflediği yeşil hedeflere ulaşabilmesi için firmaların karbondan arınması gerekiyor. Aynı zamanda, özellikle AB Yeşil Anlaşması’nın ardından, şirketlerin büyüme potansiyellerini korumaları için dekarbonizasyon önemli olacaktır. Firmaların yeşil geçişe yönelik yatırım ihtiyaçlarının doğası göz önüne alındığında, bilgi aktarımıyla birlikte uzun vadeli finansmana da ihtiyaç duyulacak, ancak yeşil yatırımların finansmanı yeterli olmayıp çoğunlukla kısa vadeli banka kredilerinden oluşuyor ve yeşil sermaye piyasası araçları az gelişmiş durumda.

Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı (Environmental and Social Due to Diligence – ESDD- ESMP-ESIA) ve E&S raporlamaları konusunda uluslararası finans kuruluşları tecrübelerimizden yararlanmak için bize ulaşabilirsiniz

0212 881 6300 | cevreyonetim @ gozlemcevreisg.com.tr üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

TGF (TürkiyeGreenFund) kim tarafından yönetilmektedir.

Dünya Bankası Yönetim Kurulu, özsermaye finansmanı ve özel sermayenin harekete geçirilmesi yoluyla firmaların yeşillendirilmesi ve Türkiye’nin sermaye piyasalarında iklim finansmanının genişletilmesi için 155 milyon dolarlık bir krediyi onayladı. Fonlar, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından kısmen TGF aracılığıyla aktifleştirmek için kullanılacak. TGF yeşillendirme şirketlerine özsermaye finansmanı sağlayacak. Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilecektir. (Maxis), Türkiye’nin en büyük varlık yönetimi şirketlerinden biri olup, Proje kapsamında Proje Uygulayıcı Kuruluşudur.