ÇED Görüşü Nedir?

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaları ifade eder.

Her firmanın ilk önce sorması gereken soru: yapılmakta olan yada yapılacak olan faaliyetin ÇED yönetmeliği kapsamında olup olmadığıdır. Bu yüzden bir çok  firma ÇED raporundan önce ÇED muafiyet durumunu sorgulamaktadır. Bakanlıktan yada il müdürlüğünden ÇED kapsamdışı Görüşü yada muafiyet yazısı başvuru yapmaktadır. 

ÇED muafiyet durumunuzu yada ÇED görüşünüzü almak için 0212 881 63 00 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz. yada bilgi @ gozlemcevreisg. com. tr adresine mail atabilirsiniz.

ÇED Yazısı Nereden alınır?

Bu Yönetmeliğe tabi projeler hakkında “ÇED Olumlu”, “ÇED Olumsuz”, “ÇED Gereklidir” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararlarını verme yetkisi Bakanlığa aittir. Ancak Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda “ÇED Gereklidir” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararının verilmesi konusundaki yetkisini, sınırlarını belirleyerek yetki genişliği esasına göre Valiliklere devredebilir.

Bununla ilgili çevre danışmanınız gerekli evrakları hazırlayarak bakanlığa başvuruyu yapar ve denetleme sonucunda yukarıda ifade edildiği gibi bakanlık tarafından karar verilir.

ÇED Görüşü Nasıl Alınır

ÇED görüşü için bakanlıkça yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarıyla iletişime geçilir.(Gözlem Çevre gibi) Bunun sonucunda görevli çevre danışmanı ilgili evrakları hazırlayarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulunur. Yapılan denetim ve incelemelerden sonra ise bu görüş alınır.

Önceki ÇED raporlarını nasıl ve nerede sorgularım

https://eced-duyuru.csb.gov.tr/eced-prod/duyurular.xhtml sitesine girerek proje adı, proje sahibi gibi verileri girerek sorgulayabilirsiniz.

ÇED Duyurularına nasıl ulaşırım

https://ced.csb.gov.tr/duyurular sitesinden ulaşabilirsiniz. Yada Gözlem Çevre gibi danışmanlık firmalarına sorarak ihtiyacınız olan bilgileri danışman firmanıza sorabilirsiniz.

E-ÇED nedir? EÇED girişi nasıl yapılır?

ÇED sürecine ilişkin iş ve işlemlerin yapıldığı çevrimiçi ÇED yönetim sistemidir. https://eced.csb.gov.tr/ sitesinden Gözlem Çevre gibi bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla giriş yapabilirsiniz.

ÇED Raporu Örneği

Bu raporlar gizli bilgiler içerdiğinden dolayı herhangi bir rapor örneği görülemese de https://ced.csb.gov.tr/ced-raporu-yazim-rehberi-guncellenmistir.-haber-169078 sitesinde görüldüğü gibi taslak hallerine ulaşılabilir.

ÇED Raporu nedir

http // eced.csb.gov.tr (muafiyet başvuru)

ÇED kararını kim verir?

ÇED olumlu yada olumsuz kararını çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı verir. Ancak PTD adını verdiğimiz ÇED raporunundan az kapsamlı olan raporlar il müdürlüğüne sunulur ve ÇED gerekli değildir yada çed gereklidir kararını il müdürlüğü karar verir. PTD raporu ÇED yönetmeliğini bir gerekliliğidir. ÇED yönetmeliği kapsamı dışında faaliyetlere de ÇED KAPSAM DIŞI görüşü yada ÇED Muafiyet yazısının da il müdürlükleri vermektedir.

ÇED Uzmanı nedir?

ÇED Uzmanı, ÇED Yeterlilik tebliğinde gerekli personeli listesi gereksinimlerin karşılayan tebliğe göre yıl ve deneyim şartlarını sağlayan profesyonele denir. Çok farklı meslek gruplarında oluşmaktadır. Ağırlıklı olarak Çevre Mühendisleridir.