AB’nin Konsey ve Parlamentosu tarafından anlaşmaya varılan Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) olmuştur. Direktif kapsamındaki AB dışı şirketler için mali raporlamanın 2028’de başlayacağı, ilk raporlamanın da 2029’da gerçekleşeceği belirtilmiştir. Türkiye’de de sürdürülebilirlik raporlama standartlarının kamuoyuna açıldığı belirtilmiştir. Şu an için gönüllü esasında yapılan sürdürülebilirlik raporlamasının ileride finansmana erişimde temel unsur hâle geleceği aktarılmıştır.

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/11/28/council-gives-final-green-light-to-corporate-sustainability-reporting-directive/

Gözlem Çevre Danışmanlık olarak bütün kurumsal sürdürülebilirlik raporlamaları konusunda sizlere yardımcı olmak isteriz

0212 881 63 00

bilgi @gozlemcevreisg.com.tr | gozlemcevreisg @gmail.com

Şirketler için yeni raporlama kuralları geliyor.

CSRD daha ayrıntılı raporlama gereklilikleri getiriyor ve büyük şirketlerin ve listelenen KOBİ’lerin çevresel haklar, sosyal haklar, insan hakları ve yönetişim faktörleri gibi sürdürülebilirlik konularında rapor vermelerinin gerekli olmasını sağlıyor.

Yeni sürdürülebilirlik raporlama kuralları, tüm büyük şirketlere ve listelenen mikro teşebbüsler hariç, düzenlenmiş piyasalarda işlem gören tüm şirketlere uygulanacaktır. Bu şirketler aynı zamanda bağlı ortaklıkları için geçerli olan bilgilerin değerlendirilmesinden de sorumludur.

Kurallar aynı zamanda belirli özellikleri dikkate alınarak listelenen KOBİ’ler için de geçerlidir. Listelenen KOBİ’ler için bir geçiş dönemi sırasında, 2028 yılına kadar direktifin uygulanmasından muaf tutulmaları mümkün olacaktır.

Avrupalı olmayan şirketler ESG Raporlaması yapabilecek mi?

Avrupalı olmayan şirketler için sürdürülebilirlik raporu sunma zorunluluğu, AB’de net 150 milyon Avro ciro yapan ve AB’de belirli eşikleri aşan en az bir yan kuruluşu veya şubesi bulunan tüm şirketler için geçerlidir. Bu şirketlerin, bu direktifte tanımlandığı gibi, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) etkilerine ilişkin bir rapor sunmaları gerekmektedir.

CSRD raporlama standartları nedir

Avrupa Finansal Raporlama Danışma Grubu (EFRAG), taslak Avrupa standartlarının geliştirilmesinden sorumlu olacak. Avrupa Komisyonu, AB üye ülkeleri ve bir dizi Avrupa organıyla yapılan istişarelerin ardından standartların son versiyonunu devredilmiş bir kanun olarak kabul edecek.

Zorunluluklar ne zaman başlıyor ?

Yönetmeliğin uygulanması dört aşamada gerçekleşecek:

  • Halihazırda NFRD’ye tabi olan şirketler için 2024 mali yılına ilişkin 2025 yılında raporlama yapılması;
  • şu anda NFRD’ye tabi olmayan büyük şirketler için 2025 mali yılına ilişkin 2026 raporlaması;
  • Borsada işlem gören KOBİ’ler (mikro işletmeler hariç), küçük ve karmaşık olmayan kredi kuruluşları ve bağlı sigorta kuruluşları için 2026 mali yılına ilişkin 2027 yılında raporlama;
  • AB’de net cirosu 150 milyonun üzerinde olan üçüncü ülke teşebbüslerinin, AB’de belirli eşikleri aşan en az bir yan kuruluşu veya şubesi olması durumunda, 2028 mali yılına ilişkin 2029’da raporlama yapılması.